Οι λοιμώξεις κατά τη βρεφική ηλικία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο δυσανεξίας στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) αργότερα. Προφανώς ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων γαστρεντερικών λοιμώξεων κατά το πρώτο έτος της ζωής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου για την έρευνα του διαβήτη στο Helmholtz Zentrum München, συνεργάτη του Γερμανικού Κέντρου για την Έρευνα για τον Διαβήτη (DZD). Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έχουν πλέον δημοσιευθεί στο τρέχον τεύχος του Αμερικανικού περιοδικού ‘American Journal of Epidemiology’.
Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Anette-Gabriele Ziegler είχε ήδη αποδείξει τη σχέση μεταξύ των λοιμώξεων στην πρώιμη παιδική ηλικία και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Ο υψηλότερος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 1 παρατηρήθηκε σε παιδιά με επαναλαμβανόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις τους πρώτους έξι μήνες της ζωής
Η τρέχουσα μελέτη ανέδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κοιλιοκάκης είναι ιδιαίτερα υψηλός όταν εμφανίζονται λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα κατά το πρώτο έτος της ζωής. Σε μικρότερο βαθμό, αναδείχθηκε επίσης αυξημένος κίνδυνος ασθένειας σε σχέση με τις λοιμώξεις του πρώιμου αναπνευστικού συστήματος. “Τα δεδομένα μας δεν επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα εάν οι παρατηρούμενες αλλαγές είναι αιτιολογικές ή βασίζονται σε αλλαγές στο μικροβιακό φορτίο ή σε συγκεκριμένες ανοσολογικές αντιδράσεις”, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Dr. Andreas Beyerlein σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. “Ωστόσο, φαίνεται ότι ο αυξημένος κίνδυνος κοιλιοκάκης σχετίζεται με μια μόνιμη φλεγμονή της γαστρεντερικής οδού στην πρώιμη παιδική ηλικία και δεν προκαλείται από συγκεκριμένο ιικό ή βακτηριακό παθογόνο”.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν πλήρως ανωνυμοποιημένα στοιχεία που παρείχαν η Bavarian Association of Statutory Health Care Physicians (Kassenärztliche Vereinigung Bayern) 295.420 παιδιών που γεννήθηκαν από το 2005 έως το 2007. Υποβλήθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση λοιμώξεων από τη γέννησή τους μέχρι τη μέση ηλικία των 8,5 ετών. Συνολικά, 853 παιδιά ανέπτυξαν δυσανεξία στη γλουτένη, δηλαδή ποσοστό 0,3%.