Κατανοήστε τις λεπτομέρειες της κοιλιοκάκης
Μέρος του πεπτικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος είναι το λεπτό έντερο. Αυτός ο μακρύς σωλήνας είναι επενδεδυμένος με προεκτάσεις που μοιάζουν με τρίχες, που ονομάζονται λάχνες. Οι λάχνες βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από το φαγητό που τρώτε. Ωστόσο, η κατανάλωση της γλουτένης πρωτεΐνης από άτομα με μια κατάσταση γνωστή ως κοιλιοκάκη προκαλεί βλάβες και μάλιστα καταστρέφει τις λάχνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και πολλές άλλες σοβαρές επιπλοκές.
Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την κοιλιοκάκη και η γνώση και κατανόηση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε αυτή την πάθηση.
Ε. Η κοιλιοκάκη είναι μόνο δυσανεξία στη γλουτένη;
Α. Όχι. Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια κατάσταση που μπορεί να υπάρχει όταν οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα παρόμοια με την κοιλιοκάκη χωρίς ατροφία στις λάχνες(εντερική βλάβη).
Αν και η δυσανεξία στη γλουτένη δεν καταστρέφει τις λάχνες όπως η κοιλιοκάκη, μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα και να προκαλέσει βλάβη στο σώμα σας.
Η ιατρική κοινότητα αναγνώρισε πρόσφατα τη δυσανεξία στη γλουτένη ως προβληματική κατάσταση και χρειάζεται περισσότερη έρευνα όσον αφορά τη διάγνωσή της. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για τη σωστή θεραπεία της κοιλιοκάκης και της δυσανεξίας στη γλουτένη. Να συζητάτε πάντοτε σχετικά με τις ανησυχίες για τη γλουτένη με έναν ειδικό για να εξασφαλίσετε ακριβή διάγνωση.
Ε. Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης;
Α. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς με κοιλιοκάκη δεν έχουν συμπτώματα και όλοι αντιδρούν διαφορετικά. Ωστόσο, υπάρχουν γενικές ενδείξεις που εμφανίζονται σε πολλούς ασθενείς με κοιλιοκάκη, συμπεριλαμβανομένων σημείων ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών.
Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι:
Κοιλιακή δυσφορία
Φούσκωμα
Διάρροια
Κούραση
Λιπαρά ή ελαιώδη κόπρανα που μπορεί να έχουν γκρι χρώμα
Ασταθής ανάπτυξη στα παιδιά
Απώλεια βάρους
Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον γατρό σας εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα. Ακόμη και αν δεν είναι η αιτία η κοιλιοκάκη, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας διαφορετικής υποκείμενης πάθησης.
Ερ .: Είναι μερικοί άνθρωποι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για κοιλιοκάκη;
Α. Ναι. Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει κοιλιοκάκη, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό.
Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι εκείνα που έχουν:
Αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς
Σύνδρομο Down
Μικροσκοπική κολίτιδα (φλεγμονή του κόλου που προκαλεί επίμονη υδαρή διάρροια)
Διαβήτης τύπου 1
Ε. Πώς θεραπεύετε ηνκοιλιοκάκη;
A. Ο μόνος τρόπος για αποτελεσματική θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή σας. Αυτό θα ανακουφίσει τα συμπτώματα και θα αποκαταστήσει την εντερική υγεία .
Μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.
Ε. Ακούω πολλά για τις δίαιτες χωρίς γλουτένη – είναι υγιείς για όλους;
Α. Εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη γλουτένη ή ερπητοειδής δερματίτιδα (μια δερματική ασθένεια που προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη), μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητη και μπορεί στην πραγματικότητα να διακυβεύσει θρεπτικά τη διατροφή σας.
Ε. Τι επιπλοκές σχετίζονται με την κοιλιοκάκη;
A. Εάν αποτύχετε να θεραπεύσετε την κοιλιοκάκη, υπάρχουν δυνητικά σοβαρές επιπλοκές, όπως:
Υποσιτισμός. Η κοιλιοκάκη μειώνει την αποτελεσματικότητα των δοντιών σας όταν πρόκειται για απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Αυτό οδηγεί συχνά σε υποσιτισμό, ακόμη και αν τρώτε μια υγιεινή διατροφή.
Καρκίνος. Τα άτομα που εγκαταλείπουν την κοιλιοκάκη τους χωρίς θεραπεία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Δυσανεξία στη λακτόζη. Καθώς η κοιλιοκάκη προκαλεί περισσότερη βλάβη στο λεπτό έντερο, μπορεί να εμφανίσετε ερεθισμό από άλλα τρόφιμα χωρίς γλουτένη που περιέχουν λακτόζη, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η κοιλιοκάκη έχει συνεχίσει να συγκεντρώνει την προσοχή της ιατρικής κοινότητας και του κοινού τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ειδικοί μάθουν περισσότερα γι ‘αυτό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου των Διατροφικών Ασθενειών, η κοιλιοκάκη αναγνωρίζεται πλέον ως μια κοινή γενετική διαταραχή που επηρεάζει περίπου 1 στους 133 ανθρώπους.
Ευτυχώς για όσους έχουν ανησυχίες για την κοιλιοκάκη, η αύξηση της κατανόησης και της γνώσης της διαταραχής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να την θεραπεύσετε καλύτερα. Και με την κοιλιοκάκη υπό έλεγχο, θα ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη, πιο υγιεινή ζωή.