Επιλογή Σελίδας

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω τώρα για να αποτρέψω το ενός έτους παιδί μου από το να νοσήσει από κοιλιοκάκη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει επί του παρόντος αποδεδειγμένη μέθοδος πρόληψης της κοιλιοκάκης. Αλλά αν το παιδί σας θεωρείται ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο για την ασθένεια λόγω οικογενειακού ή ιατρικού ιστορικού, μπορεί να υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο ή να εντοπίσετε νωρίς τη νόσο. Εάν το παιδί σας δεν ανήκει σε τάξη υψηλού κινδύνου, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης κοιλιοκάκης είναι χαμηλή.

Η κοιλιοκάκη είναι μια ανοσολογική απάντηση στην κατανάλωση γλουτένης – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί ανοσολογική απόκριση στο λεπτό έντερο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η απάντηση καταστρέφει την επένδυση του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Η εντερική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, κόπωση, απώλεια βάρους, φούσκωμα και αναιμία. Στα παιδιά, η κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

Ο καθένας μας  μπορεί να εκδηλώσει κοιλιοκάκη αλλά είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή που έχουν κάποια ιατρική πάθηση που τους προδιαθέτει σε κοιλιοκάκη. Για παράδειγμα, ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 1% για τους ανθρώπους που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου γι ‘αυτό εάν ένα παιδί έχει γονέα ή αδελφό με κοιλιοκάκη, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε περίπου 5 έως 10 τοις εκατό. Ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και ορισμένες καταστάσεις θυρεοειδούς, σχετίζονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο κοιλιοκάκης. Οι γενετικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της τρισωμίας 21 και του συνδρόμου Turner, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός παιδιού.

Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine το 2015 έδειξαν ότι ο χρόνος εισαγωγής γλουτένης στη δίαιτα των παιδιών με υψηλότερο κίνδυνο δεν μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης κοιλιοκάκης. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η καθυστερημένη εισαγωγή γλουτένης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η ποσότητα γλουτένης κατά τη στιγμή που εισάγεται στη δίαιτα ενός παιδιού μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το σωστό ποσό.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, η σύσταση απευθύνεται στους γονείς των παιδιών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για κοιλιοκάκη να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για την εισαγωγή τροφίμων.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό κοιλιοκάκης, θα μπορούσατε να ελέγξετε το παιδί σας για να δείτε αν έχει τον αποδεκτό γενετικό τύπο για κοιλιοκάκη, γνωστός ως HLA DQ2 / 8. Εάν το παιδί δεν το έχει, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κοιλιοκάκη.

Εάν το παιδί έχει αυτόν τον γονότυπο, θα πρέπει να εισάγετε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν γλουτένη, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να εξετάσετε το παιδί για κοιλιοκάκη τρία έως πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή γλουτένης – ή νωρίτερα εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με κοιλιοκάκη.

Αν ανησυχείτε για την κοιλιοκάκη, μιλήστε στον γιατρό σας. Μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής σχετικά με το πότε θα εισαχθούν νέα τρόφιμα στη διατροφή του παιδιού σας.